Jaar 1

Blok 1 - De wereld van sport en bewegen in beeld

Dit was het begin van mijn studieloopbaan, op weg naar het werken in de wereld van sport en bewegen. We gingen daarom aan de slag met het verkennen van deze wereld. We gingen ook kijken naar onszelf en welke mogelijkheden er lagen voor mij als SGM-professional? Eenmaal jezelf goed in kaart gebracht, was het de bedoeling jezelf te spiegelen aan één van de vier SGM-rollen die dan bij je zou passen. Aan de hand daarvan was dan het idee om uitdagingen en ontwikkelkansen op te stellen en vanuit daar verder te gaan werken.

Verder maakten we dus kennis met verschillende soorten sporten, prestatiegerichte-, gezondheidsgerichte- en lifestylegerichte sport. Hier werd aandacht aan besteed tijdens de lessen in zowel theorielessen als in de praktijk. Ook werd ons geleerd om fictief een evenement op te zetten voor klasgenoten aan het eind van het blok.

Stage

Dit was in blok 1.1 nog niet van toepassing

Opgedane competenties

  • SGM 17: Reflecteren en leren

  • SGM 18: Zelfsturing  en zelfwerkzaamheid.

Blok 2 - Stimuleren actieve leefstijl

In blok 1.2 stond de gezondheidswaarde van sport en bewegen centraal. In dit blok kregen we kennis aangereikt over leefstijlfactoren en de daaraan gekoppelde gezondheidsaspecten. Tevens werden vaardigheden aangeleerd waarin we in staat werden gesteld, om de gezondheid en fitheid van een cliënt in kaart te brengen en vervolgens deze cliënt te adviseren over aanpassing van zijn/haar leefstijl. Deze kennis en vaardigheden werden uiteindelijk ingezet in een project “ Fit for life” waar we in een projectgroep een gezondheidsproject gingen uitvoeren voor een externe opdrachtgever. Het goed met elkaar kunnen samenwerken is daarbij erg belangrijk. In de outdoorweek in de Ardennen werd hier intensief aan gewerkt (o.a. teambuilding).

Een week in de Ardennen survivalen was het idee, om de groepscohesie te bevorderen. Als de groep naderder tot elkaar zou komen, dan zou dat slechts positieve effecten kunnen hebben. Zodoende is gekozen voor teambuilding middels een survivalweek in de Ardennen. In de Ardennen hebben we veel moeten lopen, afwisselend met allerlei opdrachten. S'avonds ons eigen eten klaarmaken op zelf meegebrachte kookstellen, waarna, of waarvoor, we onze eigen tenten hadden opgebouwd met een zeil en wat touw. Het was een leerzame week, waarbij inderdaad de groepscohesie flink bevordert werd.

Stage

Het was de bedoeling om een evenement te organiseren met betrekking op een gezondere lifestyle. Zodoende hebben wij contact gezocht met de Thriantaschool te Emmen, die plaats biedt aan kinderen die behoefte hebben aan speciaal onderwijs.
We hebben een volledig verzorgde dag georganiseerd voor een klas van deze school. Deze dag bestond uit twee delen, de ochtend stond in het teken van gezonde voeding en een goede lifestyle, de middag bestond uit beweegactiviteiten.

s 'Ochtends is de klas ingedeeld in twee helften. De ene helft ging een gezonde lunch bereiden, bestaande uit broodjes gezond en fruitsmoothies. De andere helft kreeg op spelenderwijs een voorlichting over do's en dont's. Naarmate de ochtend half voorbij was, moesten beide groepen wisselen van activiteit. Tijdens het lunchuur waren de ochtendactiviteiten klaar en was het tijd om de zelfgemaakte gezonde lunch te nuttigen. Nadat het buikje rond was, was het tijd om om te kleden in de sportkleren en te verplaatsen naar de gymzaal. Deze was omgetoverd tot een survivalbaan, waarbij allerlei beweegactiviteiten werden ondernomen. Aan het eind van de middag gingen alle kinderen zeer voldaan naar huis en waren vastberaden om zich aan deze lifestyle te houden.

Opgedane competenties

  • SGM 5: Bewaken van kwaliteit.

  • SGM 9: Ontwerpen, organiseren en begeleiden van sport- en bewegingsactiviteiten (en de werkzaamheden in de bedrijfsvoering).

  • SGM 15: Samenwerken en samenwerkend leren 

  • SGM 16: Communicatie 

  • SGM 17: Reflecteren en leren 

Blok 3 - Sportbeleidsadvisering publieke sportorganisaties

In blok 1.3 stond de maatschappelijke waarde van sport en bewegen centraal. In dit blok richtten we ons op de sportvereniging en stond de rol als beleidsadviseur centraal. De ontwikkelingen binnen de sportwereld werden vormgegeven door het programmaonderdeel ‘de wereld van sport, bewegen en gezondheid’. Binnen de vereniging stonden twee perspectieven centraal. Enerzijds het spel op het veld/zaal en anderzijds het spel binnen de bestuurskamer.

Om het spel binnen de bestuurskamer goed te leren kennen, werd de Preventieve Organisatie Diagnose aangeboden. Hierbij wordt er onderzoek gedaan bij een vereniging. Er werd een interne- en externe analyse gemaakt. Op basis van het onderzoek werd een advies voor de toekomst en een implementatieplan geschreven. Het spel op het veld kwam terug bij Sporttraining. Bij dit programma werden we voorbereid op het geven van een training bij de vereniging. Het leren inleven in het sportgedrag van je deelnemers en daar de training op aan passen met behulp van goede begeleiding en instructies. Door het geven van een training werd, naast trainingsvaardigheden, een goed beeld van de sportcultuur van de sportvereniging ontwikkeld.

Stage

Een preventieve organisatie diagnose wordt gesteld aan sportverenigingen, om te voorkomen dat de betreffende vereniging de verkeerde route uitstippelt. Door observaties tijdens allerlei activiteiten, zoals tijdens wedstrijden, trainingen, de ALV en vergaderingen, wordt algemene informatie achterhaald. Daarnaast zijn een aantal diepgaande interviews afgenomen voor meer informatie op verschillende vlakken.
Al deze informatie is samengevoegd, waarbij verschillende factoren werden gecombineerd. Hieruit kon een SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Oppertunities, Threats) worden gecreëerd, waaruit een confrontatiematrix voortvloeide. In deze confrontatiematrix werden verschillende factoren uit de SWOT-analyse gecombineerd, waarvan de top drie werd geselecteerd. Van deze top drie werd een uitgebreid adviesrapport geschreven, met zaken waarop de vereniging moest letten en/of moest gaan anticiperen om te voorkomen dat zij het verkeerde pad gingen bewandelen.

Deze preventieve organisatie diagnose hebben Marloes Rook en ik samen uitgevoerd bij volleybalvereniging 'Olympia' te Groningen.


Opgedane competenties

  • SGM 3: Planmatig ontwikkelen en implementeren van de strategie en het sport en gezondheidsbeleid van de sportorganisatie. 

  • SGM 13: Onderzoeken en adviseren.

  • SGM 15: Samenwerken en samenwerkend leren 

  • SGM 16: Communicatie 

  • SGM 17: Reflecteren en leren 

Blok 4 - Sport, wellness en ondernemerschap

In blok 1.4 leerden we om als sportondernemer in de fitnessbranche aan de slag te gaan. De sportondernemer is de professional, die binnen het domein van sport en bewegen een eigen onderneming leidt of in stand houdt en een hoge mate van verantwoordelijkheid heeft. Als ondernemer ben je goed op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van sport en bewegen en heb je een toekomstvisie. We moesten een innovatief ondernemingsplan schrijven voor onze “eigen” fictieve fitnessclub. Daarnaast keken we, door middel van een stagetraject, mee in de keuken van een echte fitness ondernemer. Enerzijds leerden we om mee te draaien op de werkvloer en anderzijds probeerden we inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van een professioneel fitness bedrijf. De lessen op de opleiding ondersteunen ons, om dit zo goed mogelijk te doen.

Stage

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van alle zaken binnen een fitnessvereniging, moesten we stage lopen bij een fitnessvereniging. Ik heb ervoor gekozen om, wederom met iemand anders samen, stage te gaan lopen. Dit maal ging ik stage lopen met Jeroen Schumer. We gingen aan de slag bij Basic Fit, waar we alle opdrachten uit moesten voeren. We hadden er echter wel enige moeilijkheden mee, gezien er bij Basic Fit niet werd gedaan aan Personal Coaching, maar een aantal opdrachten wel zodanig waren ingericht. We hebben hier echter onze eigen draai aan gegeven en uitgelegd hoe we zaken zouden aanpakken, als we onze eigen fitnessvereniging hadden. De opdrachten m.b.t. de organisatie binnen Basic Fit konden we allemaal prima uitvoeren. Door deze stage werd ik me er wel van bewust, dat ik niet de gezondheidskant op wilde!

Opgedane competenties

  • SGM 5: Bewaken van kwaliteit.

  • SGM 10: Ondernemen, ontwikkelen en innoveren.

  • SGM 12: Inspelen op ontwikkelingen (omgevingsbewustzijn).

  • SGM 15: Samenwerken en samenwerkend leren 

  • SGM 16: Communicatie 

  • SGM 17: Reflecteren en leren 

  • SGM 18: Zelfsturing  en zelfwerkzaamheid.